بنیاد عبدالرحمن برومند

برای حقوق بشر در ایران

https://www.iranrights.org
امید، یادبودی در دفاع از حقوق بشر در ایران
یک سرگذشت

منیر طاهری

درباره

ملیت: ايران
مذهب: اسلام (شيعه)
وضعیت تأهل: متاهل

مورد

تاریخ کشته‌شدن: ۴ اسفند ۱۳۵۷
محل: رودسر، استان گيلان، ايران
نحوه کشته‌شدن: تيرباران
اتهامات: قتل و/يا قتل مسلمانان و /يا مبارزين; مقاومت در مقابل انقلاب/ انسداد راه خدا; مفسد فی‌الارض

ملاحظات

خانوادة سروان طاهری در رشت اصرار داشتند که او هرگز در آبادان نبوده است. اما بالاخره می‌بایست درباره پرونده سینما رکس نتیجه‌گیری می‌کردند و حکمی صادر می‌شد.

سروان منیر طاهری یکی از ۴۳۸ نفریست که اعدامشان در گزارش اسفند ۱۳۵۸ سازمان عفو بین‌الملل اعلام شده است. سازمان عفو بین‌الملل بر مبنای گزارشات رسانه‌های ایرانی وخارجی و خبرگزاری رسمی پارس لیستی از متهمینی را که دادگاه‌های انقلاب از زمان تأسیس تا مرداد ١۳۵۸محکوم کرده‌اند تهیه کرده و در این گزارش منتشر کرده است.

خبر این اعدام همچنین توسط خبرنگاران روزنامه‌های کیهان و آیندگان از رودسر گزارش شد (۵ اسفند ۱۳۵۷). روزنامه آیندگان در ۶ اسفند نامه‌ای از خانواده سروان طاهری به چاپ رساند که در آن به صحت اتهامات ذکر شده برای ایشان در صدا و سیما اعتراض شده و از مراجع مسئول خواسته شده بود در جهت روشن شدن موضوع و اعاده حیثیت سروان طاهری اقدام کنند.

آتش‌سوزی سینما رکس که در زیر بدان اشاره شده در ۲۸ مرداد ۱۳۵۷ در شهر آبادان اتفاق افتاد و به خاکستر شدن حداقل ۳۷۷ نفر در داخل سینما انجامید. مقامات آن زمان این آتش سوزی را به فعالین مذهبی ضد رژیم شاه نسبت دادند، در حالیکه مخالفان رژیم معتقد بودند که سازمان امنیت و اطلاعات کشور (ساواک) برای بی‌اعتبار کردن مبارزان مسلمان سینما را به آتش کشیده است.

در سال اول پس از انقلاب ۵۷، مساله سینما رکس باعث تنش‌های بسیار بین مقامات انقلابی و خانواده سروان طاهری که مقامات را به جلوگیری از تحقیقات لازم، حمایت از عاملین فاجعه، و سرپوش گذاشتن بر حقایق متهم می‌کردند به وجود آمد. مقامات، تاخیر در پیگیری مساله را به استعفای مسئولین تحقیق دراین زمینه و تعداد کم قضات شرع نسبت می‌دادند. در مرداد ۱۳۵۹ و به دنبال اعتراضات گسترده مردم، از جمله تحصنی ۴ ماه و نیمه (۲۸ فروردین تا ۱۷ شهریور ۱۳۵۹) توسط برخی از خانواده‌های قربانیان در طلب دادرس ویژه و دادگاه علنی، حاکم شرعی به آبادان فرستاده شد. قبل از تشکیل دادگاه، پاسداران انقلاب با خشونت تحصن را از هم پاشیدند.

۲۶ نفر، از جمله تنها بازمانده تیم ۴ نفری عاملین به آتش کشیدن سینما، در این دادگاه از ۳ تا ۱۳ شهریور ۱۳۵۹محاکمه شدند. این دادگاه (۱۷ جلسه) علنی بود و به اعدام حسین تکیعلی‌زاده، از عاملین آتش‌سوزی، و ۵ نفر دیگر انجامید. قسمت‌هایی از اظهارات دادرسان، حاکم شرع، شهود، و تعدادی از مدافعین در روزنامه‌های روز به چاپ رسید (کیهان و جمهوری اسلامی، ۴ تا ۱۶ شهریور ۱۳۵۹).

دستگیری و بازداشت

بر اساس گزارش کیهان، متهم دو روز قبل از محاکمه توسط «رزمندگان میانه» در این شهر شناسایی و دستگیر شد. وی سپس به رودسر انتقال داده شد و «کمیته» از دادسرای رودسر دعوت کرد که به پرونده وی رسیدگی کند.

دادگاه

سروان طاهری در دادگاه انقلاب اسلامی رودسر محاکمه شد. متهم قبل از اعدام ۴۸ ساعت در بازداشت به سر برد و دادگاه او نیز در طول این مدت تشکیل شد. جزئیات بیشتری در این زمینه در دست نیست.

اتهامات

بر اساس اطلاعات موجود، اتهامات سروان طاهری به این شرح بود: «عامل فاجعه سینما رکس آبادان» «دوره چریکی در آمریکا»، «قتل سه نفر شهدای شهرستان رودسر»، و نیز «شکنجه زندانیان سیاسی در شهرهای مشهد و شیراز».

مدارک و شواهد

در گزارش این اعدام نشانی از مدارک ارائه شده علیه متهم نیست.

دفاعیات

بر اساس گزارش کیهان، سروان طاهری اتهام دخالت در آتش‌سوزی سینما رکس آبادان را رد کرد و تاکید نمود که وی در آن زمان در اهواز بوده است. ایشان افزود که گواهانی نیز دارد که حاضرند بر صحت ادعاهایش شهادت بدهند. بنا به گزارش کیهان، متهم در مورد اتهام مرتبط با رودسر، خود را گناهکار دانست، اما تاکید کرد «که دستورات را از رئیس شهربانی رودسر می‌گرفته است».

روز بعد از اعدام سروان طاهری، خانواده وی در نامه‌ای سرگشاده به مطبوعات بر بی‌گناهی وی پافشردند وافسران و همقطاران وی را به شهادت طلبیدند. در مورد عاملیت متهم در فاجعه سینما رکس آبادان، آنها تاکید کردند که وی هیچگاه در آبادان نبوده و بخصوص در موقع بروز حادثه در محل دیگری از مرخصی سالیانه‌اش استفاده می‌کرده است. به گفته آنان، اخذ درجه افتخاری وی هم پیش از فاجعه سینما رکس آبادان بوده است.

این نامه همچنین دیدن دوره چریکی سروان طاهری در آمریکا را رد کرد و تاکید کرد که وی «هیچگاه پایش را از خاک ایران بیرون ننهاده و بجز انجام وظیفه به ترتیب در شهرهای مشهد، سمنان، اهواز، رودسر و دیدن دوره سه ساله دانشکده افسری در تهران و یک دوره شش ماهه راهنمائی و رانندگی در دانشکده پلیس (که مدارک و شواهد آن در شهربانی کل کشور و شواهد دیگر و نیز شهادت افسران همدوره وی موجود است) هیچ مکان دیگری را ندیده و روز بروز زندگی وی بعد از گرفتن دیپلم متوسطه از دبیرستان علوی مشهد معلوم و مشهود است». در مورد عاملیت وی در شکنجه زندانیان سیاسی در شهرهای مشهد و شیراز، حانواده وی تاکید کردند که «وی در تمام مدت زندگی‌اش حتی یک ثانیه هم در شیراز نبوده و بطور کلی این شهر را ندیده بود و سابقه خدمت پلیسی هم در این شهر هم ندارد. وی در تمام مدت خدمتش در مشهد در اداره راهنمائی و رانندگی انجام وظیفه می‌کرده و این مورد همیشه در خیابانها و در انظار مردم مشهد بوده است و بلحاظ اینکه وی خود مشهدی بوده است عده زیادی از مردم مشهد در این موضوع واقفند». آنها از تمام زندانیان سیاسی که سروان منیر طاهری را می‌شناسند و یا اینکه به وسیله وی شکنجه شده‌اند تقاضای شهادت در پیشگاه ملت ایران کردند.

در مورد عاملیت در قتل سه نفر از مردم رودسر، خانواده سروان طاهری تاکید کردند که بر اساس تحقیقات آنان، هر سه مورد در جریان «درگیری‌ها و تهاجم از دو طرف (تظاهرکنندگان و نیروهای انتظامی)» رخ داده و «تیراندازی به وسیله تمام نیروهای پلیس و ژاندارم مستقر در شهرستان رودسر انجام گرفته است». آنها در این مورد به «حمله تظاهر‌کنندگان به اتومبیل پلیس و مجروح شدن پلیس‌های سرنشین از جمله سروان طاهری و مداوای آنها در بیمارستان شیر و خورشید رودسر» و«حمله تظاهر‌کنندگان و آتش زدن منزل یک پاسبان و تیراندازی به خانواده وی» اشاره کردند. در یکی از این درگیری‌ها «که از طرف پلیس تیراندازی شده، تیر به پای یکی از تظاهر‌کنندگان اصابت و شخص مذکور در زیر دست و پای تظاهرکنندگان بدرجه شهادت رسیده است». آنها با «توضیح اینکه وی در شهرستان رودسر هم مرئوس بوده است» از کلیه پرسنل شهربانی رودسر در این مورد شهادت طلبیدند.

اطلاعات بیشتر درباره آتش‌سوزی سینما رکس آبادان در گزارش رسانه‌ها از دادگاه علنی شهریور ۱۳۵۸ آمده است. در جریان این دادگاه و در اظهارات متهمین یا مقامات قضایی مسئول رسیدگی به پرونده هیچگونه اشاره‌ای به سروان طاهری نشده است. علاوه بر این، متهم اصلی این دادگاه در دفاعیات خود اذعان داشت که آتش‌سوزی را به همراه سه مبارز مذهبی دیگر راه انداخته و ارتباطی با نیروهای انتظامی رژیم گذشته نداشته است.

حکم

دادگاه انقلاب اسلامی رودسر سروان طاهری را به جرم قتل و «انسداد راه خدا» به اعدام محکوم کرد. بر اساس گزارش، وی از دادگاه خواست که جسدش را پس از اعدام به خانواده‌اش تحویل دهند، از مراسم اعدامش عکس نگیرند، و در هنگام اعدام چشمانش را نبندند و اجازه بدهند که خودش فرمان شلیک را به جوخه اعدام بدهد. اعدام سروان طاهری در حضور نماینده آیت‌الله خمینی، رئیس کمیته انقلاب اسلامی رودسر، و عده‌ای از اعضای خانواده‌های کشته‌شدگان به اجرا در‌آمد.

تصحیح و یا تکمیل کنید